Het laatste nieuws

Nodig Selma uit (www.schrijverscentrale.nl) op school, PABO of in bibliotheek. Voor studenten valt er veel te leren, en kinderen hangen aan haar lippen.

Nationaal Park Zuid Kennemerland
In dit mooie park is een leuke tentoonstelling over... de terugkeer van de wolf in Nederland! Voor kinderen vanaf zes jaar. Bezoek de tentoonstelling, maak een frisse lentewandeling door de mooie natuur en koop er mijn boek Silas en de wolf. En hebben jullie al gehoord dat er een mannetje en vrouwtje wolf samen zijn gekomen, en dat er dus misschien wel jonge wolfjes geboren gaan worden dit jaar? 
Silas en de wolf  (vanaf 7 jaar)
Dit is Selma's nieuwste boek. Het gaat over Silas, een jongen die met zijn moeder in de heuvels in het Zuiden van het land gaat wonen. Daar ziet hij in het bos een van de eerste wolven die in Nederland in het wild is teruggekeerd. Een wolf is een beschermd dier. Weten de jagers die daar in het Zuiden wonen dat? En horen schapen niet ook beschermd te worden? Een sfeervol winterverhaal over vriendschap tussen jong en oud, en tussen mens en dier.
Silas en de wolf, 7+, uitgeverij Leopold, 2018.

Jaapleest: Silas en de wolf
 is een klassiek kinderboek, gelukkig worden die nog geschreven, voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Heerlijk om (voor) te lezen en bij weg te dromen.
NBD Biblion Boeken op school: Een prachtig verhaal over vriendschap, verhuizen, rouw en de relatie tussen mens en dier.
Jolien Dalenberg: **** Uitstekend! Een prachtig verhaal over vriendschap en kracht. Silas is zo puur en eerlijk, dat je niet anders kunt dan hem als lezer omarmen. Ontzettend knap hoe Selma Noort het dorpje weet te schilderen waarin alle personages tot leven komen.

Oppassen
(vanaf 11 jaar)Thema: vriendschap en liefde, en de eindigheid ervan.
Dit boek is voor iets oudere kinderen dan Selma's laatste boek Afkoelen. Het is een spannend verhaal over Nina en Luca, halfzus en halfbroer. Nina is twaalf en zit in de brugklas. Luca is bijna zestien en zit op dezelfde school. Samen passen ze een weekeinde op Sammie, Luca's tweejarige oppaskindje. Ze gaan met hem naar het speeltuintje en Sammie zit lief in de zandbak te spelen, dus ze kijken even naar een filmpje op de mobiel van Luca. Als ze opkijken... is Sammie weg en rijdt een bestelbus met een vaart de straat uit.
Oppassen, 11+, uitgeverij Leopold, 2017.

Jolien Dalenberg: Heel bijzonder hoe de schrijfster ruimte laat voor eigen invulling. Hoe ze eigenlijk veel meer vertelt dan de woorden zeggen. **** Uitstekend!
Gerard van Os: Oppassen is een knap uitgewerkt, helder geschreven verhaal. Spannend, openhartig, herkenbaar.
Jaapleest: Het genderissue van Luca wordt onnadrukkelijk uitgewerkt waardoor het snel vanzelfsprekend wordt. 
Queerboeken.nl: Oppassen laat zien dat queer niet het hoofdthema hoeft te zijn om van een belangrijk queerboek te spreken.


DE ZEE KWAM DOOR DE BRIEVENBUS:
Vlag en Wimpel
 (Griffeljury 2016) HOERA!
Thea Beckmanprijs 2016 
(beste historische jeugdboek) YES!
6e DRUK
 ZO GAAT-IE GOED!

Selma bezoekt scholen om naar aanleiding van Liesjes verhaal over de watersnoodramp en de Deltawerken te vertellen. Ze sluit hiermee aan op de (geschiedenis)lessen van de basisschool.

Omroep Zeeland
 
Kijk naar het verslag dat Omroep Zeeland maakte over basisschoolkinderen in Kruiningen van nu en wat ze weten van hun opa's en oma's over de watersnoodramp van 1953.
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-01-29/966653/63-jaar-na-ramp-voor-eerst-terug-kruiningen#.V3P1DFfhEr5

De zee kwam door de brievenbus
(
uitgeverij Leopold, mei 2015).

Liesje is acht jaar als ze samen met papa en mama, haar zus Sjaan en haar broertje Bertje in Kruiningen, Zeeland, de watersnoodramp van 1953 meemaakt. Selma Noort vertelt Liesjes verhaal sober en indringend in "De zee kwam door de brievenbus" (v.a. 9 jaar).

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. 'Snel, kleed je aan!' zegt mama. 'De zee komt. De dijk is kapot.' Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?


  
Schoolschrijver
Selma Noort werkt elk jaar vijf maanden op een basisschool als Schoolschrijver. De kinderen leren daar van alles van haar over verhalen en over lezen, boeken, schrijven, luisteren, nadenken en nog veel meer. Kijk in dit filmpje hoe je een verhaal spannender kan maken: https://www.youtube.com/watch?v=M2obtvIbNh4

Afkoelen

Selma's boek "Afkoelen" (9+, uitgeverij Leopold) is in 2016 verschenen bij uitgeverij Leopold. Hierin lees je over de belevenissen van Tomas die zich zorgen maakt over bomaanslagen, zijn vader en moeder, en over zichzelf omdat op school wordt gezegd dat hij misschien wel ADHD heeft en omdat het hem maar niet lukt om alles te onthouden en zichzelf te beheersen. Tomas gaat op reis, met de trein. Lukt het hem om overal aan te denken en niets te vergeten?

Voorleesspecialist Selma:
Een heel jaar voorlezen  (over Noor en Roel)
E-mail bleven komen waarin voorlezers en leerkrachten Selma vroegen om herdruk van delen van de vijf "Grote voorleesboeken van..." over Noor en haar broertje Roel. Daarom heeft Selma i.s.m. uitgeverij Leopold een verzamelbundel samengesteld "Een heel jaar voorlezen". Veel voorleesplezier!


Stiefkind (jongeren)roman, uitg. Leopold, 3e druk

ook als "Lijster" 2016 leeslijst Middelbaar Onderwijs.
Virginia is vijftien. Omdat haar moeder niet goed voor haar zorgde, woont ze sinds haar zevende bij haar vader en stiefmoeder. Na een ruzie met haar vader besluit ze in een opwelling de herfstvakantie bij haar moeder door te brengen. Onderweg komen er hooligans in de trein. Virginia filmt de mishandeling van een conducteur met haar mobiel, met de bedoeling het filmpje naar de politie te sturen. Maar ze bedenkt zich als ze eenmaal bij haar moeder in het huis vol herinneringen is, en haar moeders nieuwe vriend een van de hooligans blijkt te zijn... 


Besprekingen / Pers:


DE ZEE KWAM DOOR DE
BRIEVENBUS
. Zeeland geboekt:
...Ik vind de manier waarop Selma Noort dit relaas op papier heeft gezet, van grote klasse getuigen.
. Edward vd Vendel: Geholpen door de kinderherinneringen van haar vriendin Lia Soeting zorgde Selma Noort voor een pregnant boek, dat nergens larmoyant of overdramatisch wordt. Dat is een behoorlijke prestatie. Niet alleen kinderen, maar iedereen die iets over het werkelijke beleven van de ramp wil weten zou dit boek moeten lezen. Het is een van de beste van het jaar.


STIEFKIND

. Dagblad de Limburger over "Stiefkind": Als Virginia, tegen beter weten in, voor een week bij haar moeder gaat logeren, loopt het finaal uit de klauwen... Virginia komt terecht in een interessant loyaliteitsconflict dat Noort mooi heeft uitgewerkt. "Stiefkind" leest als een thriller. Zonder dat het voor jonge lezers té heftig wordt. 
. Manda Heddema, bekend van het boekenpanel van "De wereld draait door" (boekhandel De Koperen Tuin in Goes) twittert: Heftig, realistisch, warm en liefdevol. De nieuwe jeugdroman van @selmanoort #stiefkind #boekentip. In een ruk uitgelezen.


DAT SPEL VAN JOU EN MIJ
. Nederlands Dagblad: "Selma Noort schrijft wondermooie boeken voor kinderen..." en "De auteur vertelt boeiend en levensecht over het strenge millieu."
. Friesch Dagblad: "Je zou het boek bijna de Siebelink (Knielen op een bed violen) voor de jeugd kunnen noemen. Een boek dat de verhoudingen van die tijd genuanceerd tekent."