Boeken voor jongeren vanaf 10 jaar

terug

OPPASSEN
Leeftijd: vanaf 11 jaar
Een boek over vriendschap en liefde, en de eindigheid ervan.
Nina, die in de brugklas zit, en haar halfbroer Luca van bijna zestien, zijn gek op elkaar. Daarom vinden hun ouders het goed dat ze op elkaar passen als zij een lang weekeinde naar Parijs gaan. Alleen is er dan plotseling ook oppas nodig voor Sammie, Luca's oppaskindje. Nina besluit om met Luca mee te gaan oppassen. Sammie is een lief jongetje en Luca heeft al veel oppaservaring, dus wat kan er nu helemaal gebeuren?
ISBN: 9789025873141, Uitgeverij Leopold, 2017

AFKOELEN
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Hoe kun je zijn wie je bent als iedereen toch al met zijn oordeel klaarstaat? 'Ga maar niet te veel met die Tomas om. Die jongen heeft altijd wat. Die heeft ADHD of zoiets.' Tomas zit nogal eens op de gang of in zijn kamer. Of af te koelen. Hij probeert wel eerst na te denken voor hij iets doet, maar vaak lukt dat niet. Dan vergeet hij van alles en is hij te luid en te druk, en soms zo woedend dat hij ergens tegenaan schopt. Als Tomas op een dag de portemonnee van tante Julia verstopt, denkt iedereen dat die gestolen is. Tomas heeft spijt. Hij wil hem aan haar teruggeven en alles weer goed maken, zo snel mogelijk. Dus hij stapt op de trein en probeert goed na te denken en niets te vergeten. 
ISBN: 9789025869649, Uitgeverij Leopold, 2016

SPEL VAN JOU EN MIJ
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Marta en Sjonnie spelen een spannend spel in het moeras. In het geheim want Marta mag van haar vader absoluut niet met Sjonnie omgaan. Hij is niet van hun kerk. Bovendien is hij een jongen, en een brutale vechtersbaas. Als Marta op een dag met Sjonnie uit het moeras komt, staat daar het jongetje waar ze elke week op moet passen. Heeft hij hen begluurd? Zal hij haar verraden? Jaren later is Marta lerares en vertelt ze haar leerling Ehliman over vroeger. Marta's oude kerk is nu de moskee waar Ehliman bij hoort. Ehliman vindt haar ouders streng. Hoe meer Marta vertelt, hoe beter Ehliman begrijpt dat het voor Marta vroeger net zo moeilijk was om gehoorzaam te zijn als voor Ehliman nu.
ISBN: 9789025853280, Uitgeverij Leopold, 2009
Ook verschenen in de grote-letter bibliotheek.

DE DAM
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Midden in de nacht moeten ze plotseling met hun moeder mee. Silvie, haar zus en haar broertjes. Hun moeder wil terug naar haar geboortedorp in Frankrijk, naar het huis van Grandmere (oma), maar daar ergens woont oom Gerard. En moeder is doodsbang voor Gerard. Grandmere is blij dat ze er zijn. Het is zomer, het landschap is prachtig. In een riviertje maken ze met zijn allen een dam. Bij die dam gebeurt iets vreselijk... Hoe kan Silvie weten wie en wat ze moet geloven?
ISBN 9025841287, uitgeverij Leopold, 1998.
Opnieuw verschenen in de Lijster-serie van uitgeverij Zwijsen, 2007.