Het laatste nieuws

Selma op Facebook
Voor volwassenen (opvoeders, voorlezers, bibliotheek medewerkers, leerkrachten): Selma schrijft over haar nieuwe boeken en schilderijen, tentoonstellingen en optredens op FB. Volgers zijn van harte welkom. Vraag geen vriendschap aan, maar klik gewoon op het ikoontje "volgen" op haar tijdlijn.

Een nieuw boek - Oppassen (11 t/m 14 jaar)
Thema: vriendschap en liefde, en de eindigheid ervan.

Dit boek is voor iets oudere kinderen dan Selma's laatste boek Afkoelen. Het is een spannend verhaal over Nina en Luca, halfzus en halfbroer. Nina is twaalf en zit in de brugklas. Luca is bijna zestien en zit op dezelfde school. Samen passen ze een weekeinde op Sammie, Luca's tweejarige oppaskindje. Ze gaan met hem naar het speeltuintje en Sammie zit lief in de zandbak te spelen, dus ze kijken even naar een filmpje op de mobiel van Luca. Als ze opkijken... is Sammie weg en rijdt een bestelbus met een vaart de straat uit.
Oppassen, 11+, uitgeverij Leopold, 2017.

  
Vlag en Wimpel voor De zee kwam door de brievenbus(Griffeljury 2016) HOERA!
Thea Beckmanprijs 2016 
voor De zee kwam door de brievenbus (het beste historische jeugdboek) YES!
5e DRUK 
voor De zee kwam door de brievenbusZO GAAT-IE GOED!Omroep Zeeland Kijk naar het verslag dat Omroep Zeeland heeft gemaakt over basisschoolkinderen in Kruiningen van nu en wat ze weten van hun opa's en oma's over de watersnoodramp van 1953.
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-01-29/966653/63-jaar-na-ramp-voor-eerst-terug-kruiningen#.V3P1DFfhEr5


De zee kwam door de brievenbus (uitgeverij Leopold, mei 2015).

Liesje is acht jaar als ze samen met papa en mama, haar zus Sjaan en haar broertje Bertje in Kruiningen, Zeeland, de watersnoodramp van 1953 meemaakt. Selma Noort vertelt Liesjes verhaal sober en indringend in "De zee kwam door de brievenbus" (v.a. 9 jaar).
Selma bezoekt scholen om naar aanleiding van Liesjes verhaal over de watersnoodramp en de Deltawerken te vertellen. Ze sluit hiermee aan op de (geschiedenis)lessen van de basisschool.Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. 'Snel, kleed je aan!' zegt mama. 'De zee komt. De dijk is kapot.'  Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?

Afkoelen
Selma's boek "Afkoelen" (9+, uitgeverij Leopold) is in 2016 verschenen bij uitgeverij Leopold. Hierin lees je over de belevenissen van Tomas die zich zorgen maakt over bomaanslagen, zijn vader en moeder, en over zichzelf omdat op school wordt gezegd dat hij misschien wel ADHD heeft en omdat het hem maar niet lukt om alles te onthouden en zichzelf te beheersen. Tomas gaat op reis, met de trein. Lukt het hem om overal aan te denken en niets te vergeten?


Schrijver op bezoek
Selma bezoekt weer veel scholen en bibliotheken. Misschien ga jij wel naar haar toe in een bibliotheek bij jou in de buurt. Of misschien komt ze naar jouw school en bij jou in de klas. Als dat zo is en je hebt thuis een boek van haar, neem het dan mee. Dan kan ze er een handtekening voor je in zetten!

Filmpjes:
Mijn schrijfgeheim: https://www.youtube.com/watch?v=WI8SQ2K6FPE
en @Boekenfilmpjes heeft een korte trailer gemaakt over Donders! Onze hond is een held! Leuk! Kijk maar! 
https://www.youtube.com/watch?v=xsK3vAobHGE&feature=youtu.be
4 t/m 8 jaar: Selma Noort op youtube: laat je lekker voorlezen!

http://www.youtube.com/watch?v=11RoKTQtVtQ&feature=share
(klik op de link hierboven en je ziet mijn werkkamer thuis, en nog veel meer. Ik lees voor uit "Voorleeskwartier" HET GEHEIM VAN GROEP DRIE van uitgeverij Zwijsen)Schoolschrijver
Selma Noort werkt elk jaar vijf maanden op een basisschool als Schoolschrijver. De kinderen leren daar van alles van haar over verhalen, lezen, boeken, schrijven, luisteren, nadenken en nog veel meer. 

Selma de voorleesspecialist:
(Uitg. Leopold, voorlezen thuis en op school: 4 t/m 8 jaar)
Vijf prachtige voorleesboeken over Noor en Roel met illustraties van Tineke van der Stelt:

HET GROTE VOORLEESBOEK VAN HET BOS
HET GROTE VOORLEESBOEK VAN SINTERKLAAS

HET GROTE VOORLEESBOEK VAN DE WINTER
HET GROTE VOORLEESBOEK VAN ZOMER, ZAND EN ZEE 
HET GROTE VOORLEESBOEK VAN DE KINDERBOERDERIJ


STIEFKIND
 (jongeren)roman, uitg. Leopold, 3e druk, "Lijster" 2016 leeslijst Middelbaar Ondw.

Virginia is vijftien. Omdat haar moeder niet goed voor haar zorgde, woont ze sinds haar zevende bij haar vader en stiefmoeder. Na een ruzie met haar vader besluit ze in een opwelling de herfstvakantie bij haar moeder door te brengen. Onderweg komen er hooligans in de trein. Virginia filmt de mishandeling van een conducteur met haar mobiel, met de bedoeling het filmpje naar de politie te sturen. Maar ze bedenkt zich als ze eenmaal bij haar moeder in het huis vol herinneringen is, en haar moeders nieuwe vriend een van de hooligans blijkt te zijn... 


Besprekingen / Pers:


DE ZEE KWAM DOOR DE
BRIEVENBUS
. Zeeland geboekt:
...Ik vind de manier waarop Selma Noort dit relaas op papier heeft gezet, van grote klasse getuigen.
. Edward vd Vendel: Geholpen door de kinderherinneringen van haar vriendin Lia Soeting zorgde Selma Noort voor een pregnant boek, dat nergens larmoyant of overdramatisch wordt. Dat is een behoorlijke prestatie. Niet alleen kinderen, maar iedereen die iets over het werkelijke beleven van de ramp wil weten zou dit boek moeten lezen. Het is een van de beste van het jaar.


STIEFKIND

. Dagblad de Limburger over "Stiefkind": Als Virginia, tegen beter weten in, voor een week bij haar moeder gaat logeren, loopt het finaal uit de klauwen... Virginia komt terecht in een interessant loyaliteitsconflict dat Noort mooi heeft uitgewerkt. "Stiefkind" leest als een thriller. Zonder dat het voor jonge lezers té heftig wordt. 
. Gerry Platenkamp, van Mancemax Kinderboeken Deventer, twittert: Lees dit boek #stiefkind van @selmanoort, liefdevol boek over verwaarlozing. Raad het alle VO scholieren aan...in winkel, op school en bieb. 
. Manda Heddema, genomineerd voor Boekverkoper van het jaar,van boekhandel De Koperen Tuin in Goes twittert: Heftig, realistisch, warm en liefdevol. De nieuwe jeugdroman van @selmanoort #stiefkind #boekentip. In een ruk uitgelezen.


DAT SPEL VAN JOU EN MIJ
. Nederlands Dagblad: "Selma Noort schrijft wondermooie boeken voor kinderen..." en "De auteur vertelt boeiend en levensecht over het strenge millieu."
. Friesch Dagblad: "Je zou het boek bijna de Siebelink (Knielen op een bed violen) voor de jeugd kunnen noemen. Een boek dat de verhoudingen van die tijd genuanceerd tekent."
. Boekhandels Plantage: "Bijna Knielen op een bed violen, maar dan voor de jeugd vanaf 10 jaar verteld."
. Leidsch Dagblad: "Selma Noort laat overeenkomsten moslima's en christelijke meisjes zien".